Cum să conduci cât mai în siguranță în perioada Sărbătorilor

Cum să conduci cât mai în siguranță în perioada Sărbătorilor

Sărbătoarea Crăciunului, urmată de Revelion, înseamnă pentru mulți dintre noi un prilej de odihnă, dar și de drumeții, de distracții și deplasări cu mașina, odată cu începerea concediul de iarnă.

Pentru a ne bucura din plin de cea mai frumoasă perioadă din an, trebuie să avem grijă în primul rând la excesele de tot felul care ne dau târcoale. Și mai ales, să conducem prudent, fără a ne lăsa cuprinși de febra pregătirilor și goana după cadouri pentru cei dragi.

Recomandări utile pentru a fi în siguranță la volan iarna

 1. Mașina pregătită de iarnă.

De la echiparea cu anvelope de iarnă până la soluția pentru spălarea parbrizului, asigură-te că mașina ta este pregătită pentru a înfrunta condițiile aspre ale iernii.

Așadar, fii atent la următoarele lucruri:

 • Bateria mașinii – verifică să fie complet încărcată și să funcționeze la performanțe maxime
 • Luminile, mai ales cele de ceață, să fie complet funcționale
 • Instalația de climatizare să funcționeze în paramentrii corecți
 • Verifică nivelul antigelului și ai grijă să ai mereu rezervorul mai mult de jumătate plin – iar în caz că plănuiești o excursie cu mașina mai lungă, fă-i plinul cu combustibil, chiar dacă nu ai nevoie. Niciodată nu știi pe unde rămăi blocat și sigur vrei să stai la căldură până situația se remediază.

 

 1. Curăță bine mașina de zăpadă

Înainte de a porni la drum, alocă timpul necesar pentru curățarea completă a mașinii de zăpada depusă pe ea. Nu este suficient să cureți geamurile, parbrizul și luneta. În mers, zăpada acumulată deasupra mașinii poate cădea pe parbriz, ori îi poate cădea unui participant în trafic aflat în spatele tău. Ambele variante reprezintă situații periculoase atât pentru tine, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

 

 • Distanța sigură

Păstrează distanța față de celelalte mașini și, în funcție de condițiile meteo și starea carosabilului, chiar mărește distanța față de autovehiculul din fața ta.

 1. Nu face manevre bruște, nu brusca comenzile

Asta înseamnă să conduuci mult pai defensiv decât pe vreme frumoasă. Anticipează mișcările participanților în trafic, pentru a nu ajunge să bruschezi frâna, ori volanul. Pierderea aderenței se produce rapid pe un carosabil cu strat de zăpadă, ori mai rău, cu polei ori gheață și zăpadă.

 1. Folosește frâna de motor

În condițiile unui carosabil alunecos, folosește cât de des posibil frâna de motor, pentru a evita pierderea controlului mașinii.

 1. Controlul mașinii în derapaj

În primul rând, rămâi calm! Panica în astfel de momente te va face să uiți orice și să acționezi haotic.

Apoi, reține aceste recomandări importante și, dacă va fi cazul, pune-le în practică.

 1. Ridică piciorul de pe frână și mișcă volanul ușor, invers decât sensul derapării.
 2. Dacă roțile din față derapează, încetinește și controlează volanul astfel încât mașina să înainteze drept. Pentru că derapajul roților din față face ca mașina să alunece înspre înafara carosabilului.
 3. Dacă derapeaza roțile din spate, menține volanul în direcția alunecării până mașina se oprește din derapat. Apoi poți înrepta mașina, mișcând volanul în direcția opusă derapării. Reține faptul că deraparea roților din spate vor duce la alunecarea părții din spate a mașinii către părțile laterale.

Aceste sfaturi îți pot salva viața sau te pot feri de diverse neplăceri care pur și simplu îți pot strica concediul și pot spulbera magia Crăciunului. Și nu uita, în niciun caz nu te urca la volan dacă ai consumat băuturi alcoolice și condu tot timpul prudent, pentru că “Graba strică treaba”!

No Comments

Post A Comment