Cum ne pregătim mașina de concediu

Cum ne pregătim mașina de concediu

Câteva sfaturi de luat în considerare atunci când plecăm cu mașina în vacanță

Cum perioada concediilor de vară a început deja, iar transportul aerian este încă afectat de pandemia Sars-Cov2, mulți dintre noi vom opta pentru un concediu petrecut în țară.

Fie că alegem un road trip, fie o deplasare cu mașina personală pe distanțe mai lungi, este indicat să facem o minimă pregătire și verificare a stării autovehiculului nostru.

Iată așadar câteva sfaturi pentru pentru pregătirea mașinii înainte de a pleca în concediul de vară:

Sistemul de frânare: Pentru a evita surprizele neplăcute sau chiar situații ce ți-ar putea pune viața în pericol, înainte de a pleca în concediu se recomandă verificarea sistemului de frânare cât și a suspensiilor.

Testarea capacității de frânare se realizează pe un drum asflatat, prin frânarea constantă de la o viteză de 60 km/h. Dacă mașina se oprește repede, fără devieri de la traiectorie și fără trepidații resimțite în direcție, atunci sistemul funcționează corect. În caz contrar, trebuie să apelezi la serviciile unui service specializat.

  Nivelul uleiului: este foarte important ca schimbul de ulei să fie făcut întotdeauna la timp – uleiul este “sângele” motorului. Dacă ai făcut schimbul de ulei la timp, verifică, înainte de plecare, nivelul acestuia și dacă nivelul este scăzut, completează cu cantitatea necesară.

În cazul în care distanța pe care o vei parcurge în timpul concediului va depăși cu mai mult de 500 km limita de rulaj până la următorul schimb de ulei, este indicat să faci schimbul înainte de a pleca.

Nivelul lichidelor: Lichidele care se verifică înaintea plecării într-o călătorie lungă sunt:

  • Lichidul de răcire
  • Lichidul de frână
  • Lichidul pentru servodirecție
  • Lichidul de spălat parbrizul

Pentru completarea nivelului, unde este cazul, completează doar cu lichidele care respectă specificațiile indicate de producător!

Asigură-te că rezervorul spălătorului de parbriz este plin și folosește lichid de parbriz de vară, acesta ajută la îndepărtarea insectelor de pe parbriz și previne zgârierea sau mătuirea acestuia.

Presiunea în pneuri: un alt facor important pentru rularea în siguranță pe perioada deplasării este reprezentat de starea pneurilor. Verifică așadar presiunea în pneuri, gradul de uzură  al acestora, cât și tipul lor (asigură-te că ai montate pneurile de vară).

Roata de rezervă: asigură-te că roata de rezervă este în stare bună și, dacă este nevoie, reglează presiunea. De asemenea, verifică dacă ai cricul și cheia de roți.

Sistemul de climatizare: Pentru confortul călătoriei, nu uita să verifici cum funcționează aerul condiționat. Dacă este necesar, apelează la un service auto pentru a completa freonul și a schimba filtrul de polen.

Nu în ultimul rând, verifică dacă ai trusa de prim ajutor, vesta și triunghiul reflectorizant. La un drum lung este posibil să fii oprit pentru un control de rutină, iar amenzile pentru lipsa acestora sunt destul de mari.

De asemenea, înainte de a porni la drum, verifică existența documentelor necesare:

  • Certificatul de înmatriculare
  • Asigurarea RCA valabilă
  • Rovinieta și chitanța cu care a fost achitată

Dacă planifici să ieși din țară, va mai trebui să ai la tine și:

  • Împuternicire din partea companiei, dacă mașina este înmatriculată pe persoană juridică
  • Împuternicire din partea societății de leasing, dacă mașina face obiectul unui contract de leasing

 

Îți dorim vacanță plăcută și suntem aici, dacă ai nevoie de informații suplimentare. 🙂

 

No Comments

Post A Comment