A claxona sau a nu claxona. Asta-i întrebarea

A claxona sau a nu claxona. Asta-i întrebarea

Pe cât de necesar, pe atât de enervant. Se zice că a fost inventat de români la cât abuzăm de el în trafic, dar informația nu este chiar adevărată. 🙂 Primul claxon de mașină și-a făcut apariția sonoră în anul 1890. Pe atunci era alcătuit dintr-un balon de cauciuc conectat la o trompetă. Și, deși în timp formatul a fost perfecționat, sunetul puternic și deranjant nu este astăzi cu mult mai suav.

Claxonul electric a apărut în Anglia, în 1910 datorită lui Oliver Lucasz din Birmingham când compresorul a luat locul balonului de cauciuc, fiind acționat electric. În anii ’50 își fac apariția și claxoanele pe care le folosim astăzi.

Trecând de la istorie la practică, claxonul este unul dintre cele mai utile instrumente de avertizare de care dispune un autovehicul, de multe ori însă, abuzul de claxon atrage după el sancțiuni usturătoare. Mai departe vom afla care sunt situațiile în care se impune utilizarea claxonului și care sunt excepțiile de la regulă.

Codul Rutier precizează situațiile în care utilizarea claxonului este recomandată:
• conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare luminoasă, sonoră sau cu brațul, după caz, înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.
• claxonul trebuie folosit de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să-i determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației.
• Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de acțiune a indicatorului Claxonarea interzisă

Excepțiile menționate de Codul Rutier:
• conducătorii autovehiculelor cu regim de circulație prioritară când se deplasează în acțiuni de intervenții sau în misiuni care au caracter de urgență
• conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat

Vedem deja cum în orașele aglomerate din România claxonul ține locul unor cuvinte grele sau reproșuri de genul: „Nu vezi că s-a făcut verde?!”, „Greu te mai miști, frate!” sau „Cine ți-o fi dat și ție permisul?!”. Noi vă recomandăm să vă păstrați întotdeauna calmul în trafic și să evitați pe cât posibil utilizarea claxonului atunci când nu este cu adevărat necesar. Nu doar pentru a nu naște tensiuni sau pentru a nu deranja pe ceilalți participanți la trafic, ci și pentru a evita amenzile usturătoare.

No Comments

Post A Comment