8 recomandări utile pentru a trece cu bine iarna, la volan

8 recomandări utile pentru a trece cu bine iarna, la volan

Se pare că avem o iarnă încărcată de zăpadă. Și știm cu toții, iarna… este prietena cea mai bună a șoferilor. Drumuri înzăpezite, polei, zile mai scurte și… tot ce îți poți dori. 🙂 Lăsând gluma la o parte, iată câteva recomandări pentru a face față surprizelor iernii.

1. Se întunecă mai repede. Cum iarna noaptea ia startul mult mai devreme, ne surprinde de cele mai multe ori la volan, pe drumul dintre casă și serviciu. La fel îi surprinde și pe cei mai mulți dintre pietoni. Iar aceștia, de multe ori, nu își dau seama că în întuneric devin aproape invizibili, mai ales dacă drumurile nu sunt luminate eficient și dacă poartă haine închise la culoare. De aceea, odată cu lăsarea întunericului, trebuie să fim mai prudenți, să utilizăm regulamentar luminile de noapte și să fim de două ori mai atenți la drum.

2. Adaptarea vitezei la condițiile de drum. Dacă lumina nu ne ajută sau dacă există polei pe carosabil, să nu uităm că va trebui să reducem viteza de mers și distanța față de autovehiculele din fața noastră pentru a putea preîntâmpina pericolele de accident.

3. Cauciucurile de iarnă le menționăm doar, cu speranța că acestea au fost montate înainte de prima ninsoare. În cazul în care nu au fost schimbate, vor trebui înlocuite de urgență.

4. Este recomandat să faci o revizie a mașinii în această perioadă, dacă nu ai reușit până acum. Pentru că  iarna ne forțăm mai mult autovehiculul, pot ceda unele componente șubrede și ne pot lăsa în drum exact când nu ne așteptăm sau când ne dorim mai puțin.

 5. Mașina trebuie echipată corespunzător. Pentru că putem rămâne oricând înzăpeziți, nu ar strica să avem la noi o lopată, un încărcător de telefon pentru mașină, o lanternă, o pătură și ștergătoare de rezervă.

 6. Pont pentru ștergătoare cu viață mai lungă. Și apropo de ștergătoare, pentru a le proteja și pentru a nu ne trezi în dimineața următoare că se rup pentru că au înghețat peste noapte, ridică-le de fiecare dată când staționezi mai multe ore, iar afară temperatura este sub 0 grade.

7. Frâna de motor. Nu uita că pe timpul iernii, când este polei pe jos, pentru a încetini este recomandat să     utilizezi frâna de motor și nu frâna de mână. Dacă utilizezi frâna de mână, mașina poate reacționa necontrolat.

 8. Verifică roțile. În perioada iernii, pentru a se ascunde de ger, pisicile obișnuiesc să se cuibărească sub roțile mașinilor sau lângă motor. Înainte să te urci la volan, aruncă un ochi atent sub mașină. Nu se știe niciodată când poți salva un biet suflet.

Nu uita însă că iarna este un instructor auto sever, dar după ce scapi de ea, vei putea spune că ai mult mai multă experiență la volan. Este unul dintre motivele pentru care noi recomandăm celor care nu au încă permis auto, să se înscrie chiar acum, iarna, la școala de șoferi. Am scris mai multe despre acest subiect, în acest articol.

În oricare dintre situații te-ai afla, noi îți ținem pumnii să ai o iarnă ușoară la volan și îți reamintim că îți suntem întotdeauna alături.

No Comments

Post A Comment