Top 7 greșeli la volan

Top 7 greșeli la volan

Fie că suntem șoferi începători sau experimentați, din cauza neatenției, a oboselii sau a vitezei, se întâmplă să greșim la volan. Blue Auto Drive a făcut un top al erorilor frecvente, întocmai ca tu, viitor șofer, să le ai în vizor pe viitor și să fii atent să nu le comiți.

Le enumerăm aici, după „numărul la tricou”, ordinea fiind aleatorie:

  1. Nemenținerea direcției de mers. Schimbarea în repetate rânduri a benzilor poate fi derutantă pentru ceilalți participanți la trafic, așa că încearcă să limitezi “slalomul” la cât mai puține mișcări. Iar dacă schimbi direcția de mers, nu uita niciodată să și semnalizezi pentru ca ceilalți șoferi să îți cunoască intențiile și să se poată orienta la rândul lor în trafic.
  2. Neasigurarea la schimbarea direcției de mers. Fie că întorci brusc sau intri într-o depășire, întotdeauna trebuie să te asiguri că ai drumul liber. Folosește-te de oglinzile retrovizoare și fii sigur că ai eliminat toate posibilitățile să apară de nicăieri un alt autovehicul.
  3. Nesemnalizarea la schimbarea direcției de mers. Așa cum am precizat și mai sus, atunci când hotărăști să schimbi direcția de mers, nu face asta brusc, ci semnalizează regulamentar pentru ca ceilalți participanți la trafic să îți cunoască intențiile și să nu se producă accidente.

Să nu semnalizezi înainte să schimbi direcția, este ca și cum nu ai bate la ușă înainte să intri într-o încăpere prevăzută doar pentru o singură persoană. Doar că, acest lucru, în cazul nostru, poate costa vieți…

  1. Neadaptarea la condițiile de drum. Poate cel mai cunoscut exemplu aici ar fi cel al cauciucurilor de iarnă. De multe ori se subestimează importanța acestora sau sunt înlocuite doar pentru a evita amenzile. În schimb, rolul lor este să te protejeze atât pe tine, cât și pe cei din autovehicul sau din celelalte autovehicule împotriva derapajelor, alunecărilor. Și apropo de iarnă, știm că o singură mașină care derapează poate produce efectul bulgărelui, avariind și celelalte mașini din trafic.
  2. Neasigurarea distanței corespunzătoare față de mașinile din față. Nu uita niciodată să respecți distanța corespunzătoare față de autovehiculul care merge înaintea ta. Nu știi niciodată când acesta este nevoit să frâneze brusc, fie că îi apare în față o căprioară, un iepure sau… un pieton rătăcit. De exemplu, dacă viteza mașinii este de 130 km/ oră, îți recomandăm să păstrezi o distanță de aproximativ 80 de metri față de mașina din față pentru a putea frâna, la nevoie, în siguranță.

Atunci când limita de viteză este 50 km/ oră, îți recomandăm să păstrezi o distanță de siguranță de aproximativ 30 de metri.

Pentru a calcula mai rapid spațiul și timpul de frânare, specialiștii recomandă să ne luăm un reper (copac, stâlp etc.) și să numărăm până la 2 din momentul în care mașina din fața noastră trece în întregime de reperul nostru. Dacă trecem de reper înainte să terminăm de numărat, înseamnă că între mașina noastră și mașina din fața noastră este nevoie de mai mult spațiu de siguranță.

  1. Nerespectarea vitezei legale. Viteza cauzează numeroase accidente mortale și situații neplăcute. Celor pasionați de viteză și adrenalină, le recomandăm să încerce alte piste unde să își antrenezi caii putere, cum ar fi cele de formula 1. 🙂 Drumurile publice sunt realizate pentru a ajunge dintr-un punct A într-un punct B, nu pentru a satisface această nebunie. Și, până la urmă, mai bine ajungi puțin mai târziu decât… să nu mai ajungi deloc.
  2. Nerespectarea semnelor de circulație (de exemplu: cedează trecerea). De multe ori semnele de circulație sunt trecute cu vederea, fie din cauza vitezei, fie din cauza nepăsării, fie din cauza neatenției. Acestea însă au fost amplasate acolo cu un scop bine definit, în urma unor calcule sau situații, și nu este în regulă să le încalci pentru a pune în pericol siguranța ta sau a celorlalți participanți la trafic.

În 2016, în România au fost produse peste 26.000 de accidente. Majoritatea dintre ele din cauza vitezei sau nerespetării semnelor de circulație.

Dacă se întâmplă (mai sunt situații) să întâlnești un semn de circulație care consideri tu că nu se justifică, îți recomandăm să anunți Poliția Rutieră. În felul acesta, toți participanții la trafic vor avea de câștigat.

No Comments

Post A Comment