Cum să îți transporți în siguranță, cu mașina, animalul de companie

Cum să îți transporți în siguranță, cu mașina, animalul de companie

Fie că mergem până la supermarketul din oraș pentru o scurtă aprovizionare sau trebuie să ajungem la țară și nu avem cu cine lăsa căinele ori pisica, cei mai mulți dintre noi ne lovim de problema transportului acestor suflete dragi.

Privită din punct de vedere al siguranței pet-ului nostru pe durata călătoriei, problema devine serioasă, deși la prima vedere poate părea ușor luată prea în serios.

Să luăm ca exemplu un căine de talie medie, lăsat liber pe  bancheta din spate. În cazul unui impact la o viteză de 50 km/oră, acesta se va comporta ca „un proiectil” de 20 kg care străbate habitaclul, acționând cu o forță de 50 de ori mai mare decât cea a propriei greutăți. Șansele de supraviețuire, evident, sunt nule, față de șansele ridicate ale stăpânului care este asigurat cu centura de siguranță.

Din alt punct de vedere, al siguranței în trafic, animalul de companie nu ar trebui lăsat liber în habitaclu pe durata deplasării, pentru că oricând se poate speria și reacționa într-un mod neprevăzut, distrăgând atenția șoferului sau chiar incomodându-l.

Pentru a preveni tot felul de situații cu potențial periculos, este bine să ții cont de câteva reguli și sfaturi în legătură cu transportul în mașină al animalului de companie.

Prima regulă de transport, de exemplu, este să folosești cușca specială pentru transportul animalelor de companie – evident, dacă talia acestuia permite acest lucru.

În cazul în care ai un câine de talie mare, acesta poate fi ținut în cușca ancorată în portbagaj, fără a-i pune botniță. În principiu, câinele va ajunge repede să perceapă această cușcă drept spațiul lui sigur și chiar confortabil. Poți să-l ajuți în sensul acesta, punându-i alături o pătură moale sau jucăria preferată.

Există deopotrivă și posibilitatea de a așeza câinele în portbagajul unei mașini de tip break, fără a folosi cușca. În schimb, va fi necesară montarea unei grile de separare în zona spătarului banchetei – o altă regulă deosebit de utilă.

Important: în cazul achiziționării unei astfel de grile de separare, trebuie să fii foarte atent la calitatea și compatibilitatea în vederea montării. Plasele din materiale flexibile nu sunt recomandate din 2 motive:

1. Posibilitatea concentrării unei sarcini mari într-un singur punct – ceea ce duce la cedarea plasei

2. Animalul își poate prinde membrele sau gâtul în ochiurile plasei

În cazul animalelor mici, precum pisicile și iepurii, cutiile mici de transport reprezintă o soluție sigură și bună. Aeste cutii pot fi ancorate de mâner pe bancheta din spate, folosindu-se centura de siguranță și/sau sistemul propriu de chingi – dacă respectiva cutie este prevăzută cu ele.

Dacă dorești să iei cu tine în mașină alte animale mici, cum ar fi hamsterul sau porcușorul de guineea, atunci vei avea nevoie de cutii mici, speciale. Cu cât spațiul din interiorul cuștii este mai mic comparativ cu dimensiunile lor, cu atât sunt mai ferite de leziuni.

În ceea ce privește păsările, pentru călătorii mai lungi este recomandată utilizarea coliviei, dar cu cât mai puține accesorii lăsate înăuntru.

O ultimă recomandare, dar deloc de neglijat: ai grijă, dacă este vară, să parchezi mașina la umbră și să lași un geam puțin deschis pentru că mașina se poate supra-încălzi la soare, iar animăluțul riscă să sufere.

La drum lung, ia în calcul folosirea dispozitivelor de umbrire a geamurilor și nu uita să faci pauze cât mai des!

 

No Comments

Post A Comment