Ce trebuie să verifici atunci când cumperi o mașină second hand

Ce trebuie să verifici atunci când cumperi o mașină second hand

Daca te-ai hotărât să cumperi o mașină second-hand, trebuie să ai grijă la alegerea pe care urmează să o faci.

Pentru că nu de puține ori s-a întâmplat ca mașina second-hand cumpărată pentru a aduce un plus de libertate și comoditate să se transforme în numai câteva luni într-o adevărată pacoste care înghite o grămadă de bani.

Iar dacă pui pe primul loc siguranța ta și a familiei, ori a celor care vor călători cu tine în noua mașină second-hand, atunci cu atât mai mult trebuie să fii foarte atent la alegerea unei mașini care să ruleze în condiții de siguranță cel puțin 3 ani de la momentul cumpărării.

SIGURANȚA MAȘINII SECOND-HAND

Dacă ai selectat o mașină și ai stabilit cu proprietarul o primă vizionare, în primul rând nu merge singur (decât dacă ești un foarte bun specialist în domeniu).

Ia cu tine un specialist care să te ajute să evaluezi starea generală a mașinii.

Atunci când faci programarea, ai grijă să vezi mașina pe timp de zi, pentru a putea observa mai ușor eventualele daune suferite la nivelul caroseriei.

În ceea ce privește siguranța, verifică atent toate următoarele aspecte:

 • Starea dicurilor și a plăcuțelor de frână – cât sunt de uzate, când au fost schimbate ultima oara

Dacă discurile prezintă rugină în exces, ori  zgârieturi sau o buză pronunțată, înseamnă că proprietarul nu a făcut schimbul de plăcuțe la timp. Nu vei putea merge în siguranță cu o mașină neechipată cu un sistem de frânare corespunzător, ceea ce înseamnă că dacă decizi totuși să o cumperi va trebui să scoți alți bani din buzunar pentru schimba de urgență atât discurile cât și plăcuțele de frână.

 • Scurgerile de fluide sub mașină – dacă există astfel de scurgeri observabile sub mașină, acest lucru semnalează riscuri serioase și costuri mai mari pentru remedierea defectelor.
 • Starea anvelopelor – este esențial ca anvelopele să nu prezinte semne de uzură excesivă orisă fie crăpate.
 • Urme suspecte in zona airbag-urilor.

Dacă observi că bordul și capacul volanului nu au aceeași textură cu cea a fețelor de uși, ori scaunele nu prezintă etichetele specifice airbag-urilor, sau pe stâlpi apar semne ale deschiderii airbag-urilor, evită să cumperi mașina. O mașină care prezintă astfel de semne poate fi un adevărat pericol!

 • Suduri sau lovituri in zona lonjeroanelor

O mașină cu lonjeroane ce prezintă suduri ori urme de lovituri este de evitat! Lonjeroanele sunt elemente structurale ale unei mașini, iar prezența sudurilor ori a loviturilor indică faptul că autovehiculul a fost implicat într-un accident grav.

ACTELE MAȘINII

Cere-i proprietarului mașinii toate actele acesteia:

 • Certificatul de autenticitate – confirmă că mașina este conformă cu actele
 • Certificatul de înmatriculare
 • Cartea de identitate a autovehiculului – poți vedea în ea câți proprietari a mai avut mașina și mai ales dacă vânzătorul figurează și el în ea!
 • Cartea de service a mașinii – ai grijă totuși pentru că acestea se pot falsifica foarte ușor.
 • Asigurarea RCA
 • Inspecția tehnică periodică ITP – vezi când expiră ITP-ul
 • Actele de omologare a instalației GPL, dacă este cazul

ASPECTUL ȘI STAREA CAROSERIEI

 • Urmele de rugină – apar frecvent în zona pragurilor – acordă atenție acestui aspect deoarece rugina excesivă aduce costuri mari de reparații dacă vrei să treci următoarea inspecție tehnică a mașinii
 • Portierele, capota și hayonul se închid perfect
 • Vopseaua este uniformă, fără urme de zgărieturi ori diferențe de nuanțe sau texturi
 • Linia caroseriei trebuie să fie dreaptă, fără lufturi ori îndoiri

Pe lângă aceste aspecte, mai sunt o groază de alte detalii tehnice pe care trebuie să le verifici, începând cu motorul și cutia de viteze până la prezența roții de rezervă și a trusei medicale. De aceea, nu uita principala noastră recomandare: nu merge singur să vezi o mașină second-hand, ci însoțit de un specialist. Nu te pripi cu decizia, nu lua banii cu tine când mergi la prima vizită și, în acest caz, nu te baza sub nicio formă doar pe cuvântul vânzătorului.

No Comments

Post A Comment