Ce este acvaplanarea și cum o putem evita

Ce este acvaplanarea și cum o putem evita

Un alt pericol pe care condusul preventiv îl poate evita este acvaplanarea.  În momentele de acvaplanare anvelopa nu mai poate evacua cantitatea de apă pe care o întâlneşte și nu mai are contact cu asfaltul, sub ea existând doar o peliculă de apă. Atunci, controlul maşinii este practic imposibil.

În principiu, acvaplanarea apare foarte repede la anvelopele uzate sau la traversarea bălţilor cu o viteză prea mare. Pericolul de accident în acest caz este extrem de ridicat. Acvaplanarea se poate produce pe orice tip de carosabil, iar pentru a putea evita consecințele nefaste este nevoie ca, pe timp de ploaie, sa reducem viteza și să evităm bălțile sau șanțurile săpate în carosabil de vehiculele de mare tonaj.

Cu toții știm că drumurile noastre nu sunt tocmai bune pentru șofatul cu viteză pentru că niciodată nu știi unde a mai apărut vreo groapă. Ei bine, în condiții de ploaie, gropile se umplu cu apă și nu mai sunt vizibile. Trecerea cu viteză prin acestea poate aduce defecţiuni la trenul de rulare, îndoirea jantelor sau chiar producerea gâlmelor pe anvelope.

În plus, pentru un motor modern, apa poate produce o serie de probleme. Dacă este aspirată prin filtrul de aer, motorul se va strica, iar reparaţia va costa foarte mult. Aşadar, evită trecerea prin apă dacă există altă soluţie. Mai bine ocoleşti decât să plăteşti reparaţii foarte mari.

Un alt factor esențial, mai ales în condiții de ploaie, este asigurarea unei vizibilități cât mai bune. Vizibilitatea este esenţială atunci când condiţiile de condus sunt grele. Controlează sistemul de climatizare pentru a preveni aburirea geamurilor. În principiu, pornirea compresorului de aer condiţionat rezolvă această problemă.

Dacă aveți și alte întrebări despre acvaplanare sau condusul preventiv pe timp de ploaie, vă stăm la dispoziție cu drag pe pagina noastră de facebook sau la numerele de telefon:  0751382711 / 0757790034.

No Comments

Post A Comment